Welcome
- ,
-
, !
- "" -

20.12.2003 г.

Българският
ВЕСТНИК ЗОРНИЦА- Монреал
на ДВЕ години!
ЧЕСТИТО!

     И аз бих искала да поздравя целия екип на вестник Зорницаи всички наши читатели и приятели с настоящия празник 2 години вестник Зорница!

     Това беше период, през който всички българи в Монреал преживяхме много неща. Преди 2 години, на 20.12 2001 г.,излезе първият брой само на 2 страници, като притурка на руския вестник Монреал-Торонто.

Истина и гордост е, че екипът на вестника се справи отлично с идеята и целта, която породи неговото съществуване.

     Как се роди вестник "Зорница"? Преди 2 години, когато моето семейство пристигна в Монреал,установих, че в последните десетина години, връзката между българите в градасе беше поразкъсала. Предложих на председателя на Българското Дружество да организираме концерт на Ваня Костова, предложих на един български журналист, живеещ в Монреал, да направим български вестник, но те отказаха може би хората просто не вярваха, че нещо ще се получи.

     Но тъй като имахме огромното желание да запазим бъл гарския си дух и тук, а аз обичам от сърце да се занимавам с организационна дейност, моят съпруг Тома ме подкрепи с всичко, с което можа - финансово, технически и морално, подкрепи осъществяването на концертите, на вестника, на училище, както и набългарска библиотека и детски изложби, на първата дискотека и първите стъпки за създаване на българска църква. ? Може би точно нашето огромно желание, любовта, която ни крепеше и всичко, което дадохме от себе си и от името на семейството, помогна на този успех.

     Започвайки септември 2001 г. тази дейност, първите прояви бяха на 5.12.01, когато гостува Геогри Христов, на 16.12.01 Ваня Костова, на 20.12.01 , първият брой на вестника и на 3.03.2002 откриването на училище. нашият културен център Зорница е организирал 51 български събития, за което помогна ивестник Зорница, защото сполучливо направи връзката между българите, запали ги с ентусиазъм и вяраи остава верен до последно на идеята си!

     Аз знам, че сега, след 2 години, отново звуча много ентусиазирано и патетично, но това чувствам със сърцето си, това казват и словата ми! Смятам, че нашият екип може да се гордее напълно заслужено с това, което е постигнал за тези 2 години. Успяхме да докоснем много сърца, да предизвикаме много усмивки и да запалим отново една българска искра на надеждата и то не само в Монреал! Получихме много удари, но и много любов и благодарност! Това ни стига.

     Пожелавам на всички българи, които имат желание да поддържат българския дух, където и да се намират сега, в този момент,да бъдат самите себе си, да бъдат по-смели оптимисти!

     Да ви е честито, колеги! Желая ви здраве, любов и много усмивки!

     Благодаря на всички, които повярваха и вярват в нас, и ни помагат от сърце! Благодаря и на съпруга ми, Тома,за любовта и подкрепата, без които нищо от това, което Зорница е създала досегав Монреал с възрожденски дух, нямаше да съществува!

     Весела Коледа и Честита Нова Година на всички наши читатели! Бъдете здрави, щастливи и обичани!

     До нови срещи!

     Ваша Ива

До
г-жа Ива Беличка и
г-н Тома Белички,
издатели на вестник Зорница
Монреал

Честит двегодишен юбилей на популярния вече не само в Монреал, но и други градове на Канада вестник Зорница!
Вярвам, че за всички сънародници в Канада е особено полезно да имат печатен форум, отразяващ мислите и вълненията им, желанието заподдържане на връзка с Родината, споделяне на българските радости и тревоги.
     Нека и занапред Зорница присъства ярко и правдиво в живота на българската общност в Монреал и Канада!
За много години!

     Отава, 8 декември 2003 г.

                Бранимир Заимов
              Посланик на Р България в Канада

 

Главному редактору Иве Беличка,
спонсору Тома Белички и
коллективу редакции газеты Зорница


     Дороги е друзья! Поздравляем вас со второй годовщиной газеты! Пусть ваша Зорница также ярко светит для ваших читателей. Желаем вам добра, здоровья и успехов в вашем нелегком газетном деле.

Ваши друзья,
Редакция газеты Монреаль-Торонто
Борис Неплох, главный редактор


20.12.2003, Монреал